5 handige tips bij een verlaagde pensioenopbouw

28/10/2014 at 15:49 , , ,

Per 1 januari 2015 gaan de pensioenregels veranderen. Misschien heb je hier al via het pensioenfonds of via je werkgever bericht van gekregen. Deze berichtgeving heeft meestal tot doel om je te informeren over je eigen situatie en je eigen pensioenopbouw. Maar wist je dat de nieuwe pensioenregels ook van invloed zijn op je partner?

Mocht jij overlijden, dan heeft je partner  in de meeste gevallen recht op een nabestaandenpensioen. Hiermee is hij of zij verzekerd van financiële ondersteuning, maar met de nieuwe pensioenregels is het echter nog maar de vraag of dit nog genoeg is om van rond te komen. Het pensioen dat je vanaf volgend jaar opbouwt, daalt namelijk met maar liefst 12%! Hierdoor wordt ook het partnerpensioen aanzienlijk lager.

Zelf actie ondernemen

Aan de verlaging van je pensioenopbouw valt helaas niet zoveel te doen, maar gelukkig zijn er nog andere mogelijkheden om dit verlies te compenseren. Het volgende kun je zelf doen of bespreken met je werkgever:

  • Het verlagen van de pensioenbijdrage.
  • Het verbeteren van de indexatie. Hiermee blijft je koopkracht beter behouden.
  • Het verbeteren of uitbreiden van het partnerpensioen.
  • Het laten meetellen van bijvoorbeeld je vakantietoeslag of een 13de maand bij de opbouw van je pensioen.
  • Het treffen van eigen maatregelen, zoals het afsluiten van een spaarverzekering.

Een financieel gezonde toekomst

Je pensioen is vaak niet echt de meest begrijpbare materie, maar het loont toch de moeite om je eens te verdiepen in wat je precies te wachten staat in de toekomst. Zeker met de nieuwe regels en de gevolgen die deze hebben voor jou en je nabestaanden, is het verstandig om na te gaan waar je later mee te maken krijgt. Laat je niet verrassen op je oude dag, want de kans is groot dat het anders een onaangename verrassing zal zijn.

Reacties zijn gesloten