Elektronische Leeromgeving (ELO)

02/02/2013 at 19:20

Vandaag de dag zien we steeds meer technologie binnen en buiten het huis. Waar 10 jaar geleden mobiele telefoons nog niet zo bekend heeft vrijwel iedereen nu een mobieltje op zak. Deze technologische ontwikkeling zien we ook terug in het (speciaal) onderwijs.

Een goed voorbeeld is de zogenaamde ELO (elektronische leeromgeving). ELO is een systeem dat speciaal is ontwikkeld voor docenten in het basis en speciaal onderwijs. Door gebruik te maken van het internet en computers wordt het voor docenten makkelijker om hun lessen voor te bereiden en worden activiteiten voor leerlingen vaak een stuk interessanter.

Cluster 4 basisschool De Strandwacht in Den Haag maakt gebruik van ELO. In combinatie met een elektronisch schoolbord en laptops voor de leerlingen heeft de directie al een aantal positieve aspecten weten te halen uit het systeem. Zo zijn er leerlingen die problemen hebben met hun fijne motoriek waardoor leren schrijven vrijwel onmogelijk is. Dit is niet alleen slecht voor de motivatie van de leerling maar ook voor het leerproces tijdens het leren lezen en schrijven.

Door gebruik te maken van laptops krijgen deze kinderen ook de kans om toch op een zo goed mogelijke manier hun taalonderwijs te ontwikkelen. Het blijkt dat de elektronische leeromgeving deze leerlingen prima kan begeleiden zodat ze aan het eind van de onderbouw kunnen lezen en typen op een computer.

Reacties zijn gesloten