Inspiratie voor creatief opvoeden

28/06/2013 at 17:21 , ,

tischa-opvoeden-grootenkleinKinderpsycholoog Tischa Neve, bekend van het tv-programma Schatjes, heeft inmiddels haar eigen bureau, genaamd Groot en Klein. Zij geeft advies aan scholen en ouders en schrijft onder andere columns voor tijdschriften. Ook hebben de vele jaren ervaring en inspiratie geleid tot een drietal boeken van de hand van Tischa. Haar insteek is creatief en positief opvoeden.

Kinderen opvoeden is voor ouders een hele klus, zeker als ze zich net een politieagent voelen die alles moeten corrigeren. Tischa heeft daar een oplossing voor. Positief en creatief opvoeden werkt beter en is ook leuker, voor de ouders en voor de kinderen. Het is de kunst om oog te hebben voor positief gedrag en dit te benoemen. Daarnaast niet dreigen en hard optreden, maar de diepte ingaan en de gevolgen bespreken. ‘Hoe zou jij het vinden als’, ‘wat vind je daarvan’ of ‘als je dat zou doen, wat betekent dat dan voor anderen?’. Maak je kind bewust van zijn gedrag en laat het zijn verantwoordelijkheid nemen daarvoor.

Positiviteit en humor vormen de basis van haar manier van werken met ouders en kinderen. Voor ouders werkt het als bekrachtiging. Wanneer zij positief zijn krijgen ze ook positiviteit van hun kinderen terug. Tischa werkt oplossingsgericht en haalt haar inspiratie onder andere uit methodes als Kids’ Skills en How2Talk2Kids. Naast het advies van Tischa zijn er natuurlijk nog talloze andere mogelijkheden voor hulp bij opvoeding.

Reacties zijn gesloten