Mindful opvoeden van je kinderen

06/11/2015 at 15:02 , ,

Het is niet makkelijk. Je carrière, het huishouden en ook nog je kinderen opvoeden tot gezonde, een beetje kritisch nadenkende, gelukkige wereldburgers die overal op voorbereid zijn. Soms valt er wel eens een balletje naast. Hoe hard je ook probeert om alles in de lucht te houden. Maar ja, wat doe je eraan? Sinds een tijdje is het veelgehoorde mindfulness ook doorgedrongen tot het territorium van het opvoeden. En waarom ook niet? Als topsporters, managers van multinationals en zelfs honden er baat bij hebben, dan kan het jou misschien ook wel wat brengen.

Mindful opvoeden

Hoe begin je ermee?

Om te beginnen moet je het streven naar bepaalde resultaten loslaten. Niet oordelen over wat er goed of fout gaat, maar openstaan voor wat er is. Het voordeel daarvan is dat je ook niet teleurgesteld raakt als je kind iets anders doet dan je gehoopt had. Ga je kinderen niet sturen in een richting waarin jij wilt dat ze zich ontwikkelen. Maar laat ze worden wie ze zijn en leer ze om daarop te vertrouwen. Zo krijg je kinderen die weten wat ze aan zichzelf hebben en die hun eigen pad in het leven uitstippelen. Er zijn al genoeg mensen die doen wat anderen willen en daardoor een frustrerend en ongelukkig leven lijden. Met steeds dat knagende gevoel: ik leef mijn leven niet.

Uit je hoofd, in het nu

Hoe vaak gebeurt het niet dat we verstrikt raken in onze gedachten over to do lijstjes, financiële zorgen en toekomstplannen voor onze kinderen. Je schrikt opeens op uit je overpeinzingen en beseft dat je er al een hele tijd niet meer met je aandacht bij was. Je hebt gemist dat je kind een prachtige tekening gemaakt heeft of een mooie blokkentoren. Betekenisvolle momenten die je niet meer terugkrijgt. Laat die gedachten eens wat vaker voor wat ze zijn: gewoon gedachten. Laat ze voorbij drijven en ga niet overal op in. Vraag jezelf wat vaker af: hoe voel ik me bij wat er nu gebeurt? Zo treedt je meer in contact met je gevoel. Dat levert niet alleen veel extra informatie op over hoe je iets aan moet pakken, maar je raakt ook meer geaard waardoor je beter met je emoties om kunt gaan. Een fijne les om op je kinderen over te dragen. Andersom kun jij ook veel van je kind leren. Kinderen zijn er meesters in om je te verrassen en je dingen op een andere manier te laten zien. Maak gebruik van deze wijze lessen en zoek samen naar de balans in jullie leven.

Reacties zijn gesloten