Samenwonen of trouwen? Het is van invloed op je partnerpensioen

Het is toch eigenlijk gek dat het in onze moderne maatschappij in sommige gevallen nog steeds belangrijk is of je wel of niet getrouwd bent. Ook bij het opbouwen van je pensioen krijg je te maken met dit verschil. Woon je samen met je partner, dan heeft dit andere gevolgen voor het partnerpensioen dan wanneer je getrouwd bent.

Zeker nu de pensioenregels per 1 januari 2015 gaan veranderen en dit van invloed is op de uitkering van het nabestaandenpensioen, is het belangrijk om de zaken nog even op een rijtje te zetten.

Hoe zat het ook alweer?

Wie later onbekommerd wil genieten van zijn of haar oude dag, houdt rekening met de volgende zaken:

  • Als je getrouwd bent of een officieel geregistreerd partnerschap hebt, dan heb je automatisch recht op het partnerpensioen van het pensioenfonds.
  • Woon je samen, stel dan een samenlevingscontract op. Alleen dan wordt je door het pensioenfonds gezien als partner en krijg je het partnerpensioen uitgekeerd.
  • Soms zijn er aanvullende eisen aan samenwonende partners. Zo moet je in sommige gevallen aan kunnen tonen dat je een minimale periode samenwoont.
  • Woon je samen en heb je een officieel samenlevingscontract, vergeet dan niet om je partner ook aan te melden voor het nabestaandenpensioen.

Nabestaandenpensioen-en-nabestaandenverzekering

Zorg zelf voor een zorgeloze toekomst

Woon je echter samen en zie je niets in zo’n verplicht samenlevingscontract, dan kun je zelf ook maatregelen treffen. Met het afsluiten van een spaarverzekering of door het openen van een spaarrekening bijvoorbeeld. Daarmee zet je geld weg voor later – bijvoorbeeld voor de aanvulling van je eigen pensioen of om te voorzien in een partnerpensioen.

Een spaarverzekering sluit je af voor een langere periode en het tussentijds opnemen van geld is niet mogelijk. Zo weet je zeker, dat je later nog altijd een appeltje voor de dorst achter de hand hebt.

Reacties zijn gesloten