Uit elkaar op latere leeftijd

23/07/2014 at 15:35

Je hebt samen een huis gekocht, kinderen grootgebracht, reizen gemaakt en lief en leed met elkaar gedeeld. En dan wil het ineens niet meer. De koek is op, je wilt verder zonder je partner. Welke impact heeft een dergelijke beslissing op je leven? En hoe pak je dit praktisch aan? De EO zond onlangs een reportage uit over een groeiend aantal 65-plussers dat na jaren huwelijk gaat scheiden. De kwesties die hierin werden aangekaart zullen voor velen herkenbaar zijn.

Steeds meer ouderen uit elkaar

scheiden3Was scheiden voorheen nog iets wat men name onder dertigers en veertigers gebeurde, tegenwoordig gaan ook steeds meer ouderen uit elkaar, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Gingen er in 2000 nog maar 8700 mensen uit elkaar in de leeftijdscategorie 50 tot 60 jaar, in 2012 waren dat er al bijna 14.000. In de categorie 60 tot 70-jarigen is een soortgelijke stijging te zien.

De redenen dat ouderen een scheiding aanvragen, blijken niet veel te verschillen van die van de jongere generatie. Ontrouw, gebrek aan intimiteit, conflicten: ook ouderen geven deze problemen vaak op als reden dat ze uit elkaar willen. Volgens psychologen en seksuologen zorgt echter een veranderende norm ervoor dat mensen sneller het bijltje erbij neergooien. De Belgische psychotherapeut en seksuoloog Alfons Vansteenwegen wijst hiernaast op het feit dat bij mensen die met pensioen zijn, problemen eerder aan de oppervlakte komen: “Een pensionering is niet eenvoudig. Beide partners hebben jarenlang hun eigen leven gehad. Na het pensioen zitten ze ineens op elkaars lip. Dit zorgt voor spanning binnen de relatie.”

Scheiding aanvragen

Mocht je meer willen weten naar aanleiding van bovenstaand verhaal of zelf hulp zoeken bij het aanvragen van een scheiding, dan kan het volgende stappenplan in combinatie met professionele hulp wellicht uitkomst bieden.

Reacties zijn gesloten